Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysklands brointresse svalt

Annons

Tysklands intresse för en fast förbindelse över Fehmarn bält är så svalt att det vill att danskarna själva finansierar bron. Tyskland är bara berett att svara för tillfartsvägar och järnväg till bron på den tyska sidan.

Det skriver Financial Times tyska upplaga. Enligt tidningen är tyskarna beredda att satsa mindre än åtta miljarder svenska kronor på väg- och järnvägsanslutningar till en fast Fehmarn bält-förbindelse.

Den ekonomiska bördan för resten _ både den elva kilometer långa bron och infrastrukturen på den danska sidan _ bör enligt tyskarna falla på Danmark som har den största nyttan av bron.

Med andra ord skulle Danmark få svara för alla statliga garantier för alla lån att bygga bron. Enbart själva förbindelsen har beräknats till drygt 37 miljarder kronor och anslutningarna nio-tio miljarder på vardera sidan.

Danmark tror att EU är berett att skjuta till 1,5 miljarder euro, närmare fjorton miljarder kronor, om beslutet fattas snabbt. Men Tyskland tvivlar.

Samtidigt fruktar tyskarna att en broförbindelse ska bli dödsstöten för det tysk-danska rederiet Scandlines som trafikerar sträckan Rödby_Puttgarden och skapa arbetslöshet bland sjömännen.

TT

Mer läsning

Annons