Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskar imponerades av Sätermodellen

Annons

- Vi tror på vänskap över gränserna, säger Berndt Larsson, idrottslärare på Klockarskolan som en gång tog initiativet till utbytet.

För tredje året i rad har elever från Tyskland besökt Säter och till hösten är det dags för Klockarskolan att skicka iväg en delegation till den tyska staden Schweinfurt.

- Det som slår mig är de svenska elevernas fokusering på den sociala biten i skolarbetet. I Tyskland handlar det nog mer om en inriktning på ämneskunskap, säger Hans Kralik, rektor för Wilhelm - Sattler - real schule.

Framförallt är Hans Kralik mäkta imponerad över den musikaliska undervisningen.

När han tillsammans med kollegan Wolfgang Göttinger besökte en musiklass stod de andäktigt tysta och söp in pedagogiken.

- De började direkt att spela in vad de såg på video. Den ena tyska läraren sa att "Det här måste jag ha med mig hem till Tyskland annars kommer ingen att tro mig", säger Berndt Larsson.

De skulle nog informerats om att få skolor har en så framstående musiklärare som Marit Ähdel Franzén.

Får hennes pedagogik och tålmodiga arbete stå som "svensk modell" i Tyskland förstår de varför Sveriges har så stora musikinkomster. Utbytet mellan skolorna har sin grund i Berndt Larssons besök hos sin bror i Tyskland där han arbetade på SKF. Genom personliga kontakter byggdes det mångåriga projektet upp som har utvecklats än mer och numera ligger på rektorsnivå - minst.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons