Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska kvinnor på lantbruksbesök

Annons

- Vi blev kontaktade av en tysk resebyrå som undrade om vi kunde ta emot en grupp och visa hur en svensk mjölkgård fungerar, berättar Gunilla Munters.

Resebyrån hade i sin tur tipsats av länsstyrelsens lantbruksenhet, ett betyg så gott som något på att Anders och Gunilla Munters gård i Enholn har ett mycket gott renommé i lantbrukarkretsar. Som tolk hade Uwe Weigel kallats in, ett gott val med tanke på att Uwe genom arbetet som lantbruksavbytare är väl insatt i jordbruksfrågor.

Anders berättade om gårdens historia som härrör sig från mitten av 1800-talet. Anders farfars farfar, Munters Anders Nilsson, återvände då, tillsammans med en man vid namn Gezelius till hembygden som förmögna män efter okända strapatser i den vida världen. Munters Anders började att köpa upp mark och ägde snart en tjugotredjedel av hela socknens areal. Han var även produktiv i sänghalmen och snart var Munters Anders far till elva barn. Åt dessa lät han bygga varsin stor gård och de stora arealerna delades upp bland de elva barnen.

- När vi tog över gården 1968 bestod den av 1,5 hektar åkermark och cirka 18 hektar skog. De första djur vi hade var två får, berättar Anders.

Idag har åkermarken utökats till 170 hektar och till gården hör dessutom lika mycket skog. De två fåren har bytts ut mot 115 mjölkkor som var och en producerar 8 500 liter mjölk per år. Fem personer arbetar på gården som årligen omsätter drygt fyra miljoner kronor.

De tyska damerna hade många frågor och ett av de hjälpmedel som rönte stort intresse var den höj- och sänkbara mjölkningsgropen. Genom att justera golvhöjden miskas påfrestningen på ryggen hos den som sköter mjölkningen.

Damerna, som tillhörde en tysk motsvarighet till Sveriges LRF-kvinnor, var också mycket fascinerade över den rena svenska naturen och de stora skogarna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons