Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk utrikesminister i blåsväder

Annons

En av Tysklands mest populära politiker, utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, förnekar att han bär skuld till att en tysk medborgare fick lida i det amerikanska fånglägret Guantanamo.

Inför ett förbundsdagsutskott bildat för att utreda Tysklands agerande under USA:s "krig mot terror", som många tyskar starkt ogillar, sade Steinmeier att anklagelsen är "utan grund".

Det senaste året har Steinmeier anklagats för att ha agerat felaktigt i två fall. Det ena rör Guantanamofången Murat Kurnaz, en turk född i Tyskland, det andra Khalid al-Masri, en tysk med libanesisk bakgrund som infångades av CIA och hölls fången i Afghanistan i fem månader.

Steinmeier medgav dock att han inför en eventuell frigivning av Kurnaz rekommenderat att denne skulle skickas till Turkiet snarare än till hemlandet Tyskland, eftersom han uppfattades som ett terrorhot.

Tre veckor efter 11 september-dåden 2001 greps Kurnaz i Pakistan och överlämnades till amerikanska myndigheter, som enligt hans egna uppgifter plågade honom i 4,5 år i Kubalägret.

Kurnaz släpptes utan åtal 2006, men flera tyska ansvariga har även sedan dess försäkrat att han utgjorde en säkerhetsrisk som måste spärras in. Själv hävdar Kurnaz att påståendena tjänar till att skydda dem som såg till att han spärrades in trots att han är oskyldig.

I oktober 2002 ska enligt tyska medier USA ha erbjudit sig att släppa Kurnaz. Men vid ett möte i Berlin där Steinmeier var ordförande ska det amerikanska förslaget ha avvisats, eftersom deltagarna trodde att Kurnaz skulle vara farlig för Tyskland om han frigavs.

Steinmeier var då stabschef hos regeringschefen Gerhard Schröder.

al-Masri greps i Makedonien 2004 och fördes till Afghanistan av CIA. Efter fem månader dumpades han utan förklaring i Albanien. Frågan är om tyska myndigheter hade givit amerikanerna upplysningar om al-Masri som ledde till hans gripande. Någon klarhet om detta nåddes inte under torsdagen.

Under torsdagens utskottsförhör vittnade även förre inrikesministern Otto Schily i frågan om Kurnaz och uttryckte stöd för Steinmeiers agerande.

TT

Mer läsning

Annons