Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk storsatsning i Idre

Annons

Klaus Danninger har sina rötter i Bayern, men har funnit sin oas i Idre.

- Jag var här regelbundet på 90-talet och det slutade med att jag gick turistguidelinjen på naturbruksgymnasiet 1997-1999. Därefter har jag jobbat här, säger Klaus.

Det tyska företaget köpte det som var Idre stugby 1998 och därefter har det gått spikrakt uppåt.

- Det som blev det verkliga lyftet för oss blev när vi år 2000 fick pris som en av de tre bästa aktivitetslägren av ett tyskt resemagasin. Det gjorde att året efter fördubblades antalet besökare, säger Klaus.

Det innebar att anläggningen inte längre klarade av att ta emot alla som kom.

- Framförallt saknades det som ska finnas i en servicebyggnad. Duschar, toaletter, bastu och liknande. Men våra tio stugor räcker inte heller längre, säger Klaus.

Därför har idrearkitekten Håkan Karlström tagit fram en ritning på en helt ny serviceanläggning i två våningfar. Samtidigt byggs den nuvarande anläggningen ut med en vinterträdgård.

- Det behövs för vintertid, även om det är sommarsäsongen som är viktigast och störst för oss, säger Klaus.

Uppläget för de tyska grupperna är aktivitetsveckor. En veckas vildmark, paddling eller fotvandring är vad som lockar tyskar till Idre.

- Allt sker med guider och grupper på elva deltagare, förklarar Klaus.

När man återvänder till lägret i Idre, väljer de flesta att stanna ytterligare en vecka.

- De har då fri tillgång till kanoter, cyklar och allt annat vi har att erbjuda.

Receptet handlar om att erbjuda den svenska vildmarken åt framförallt yngre tyskar.

- Alltfler vill uppleva något och själva bli aktiverade. Det handlar mer om det än om att ligga på en strand, menar Klaus.

Samtidigt ger sig ett stort gäng ut med kanoter.

- Det ska få undervisning så de kan paddla på egen hand, förklarar Klaus, medan en annan grupp cyklar iväg mot Skogsmuseet i Särna.

- Intresset är stort och det ökar hela tiden, säger Klaus. Samtidigt tar sig dryga dussinet guider och kökspersonal an de tyska gästerna. Konceptet är därför att med tyskspråkig personal ta sig an och guida de tyska grupperna i en vildmark som de saknar i Tyskland.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons