Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk lågpris-kedja ska etablera sig i Dalarna

Annons

Den tyska livsmedelskedjan Lidl vill etablera sig i Dalarna. Vi kan i dag avslöja att det blir på fem orter i länet.

Av lågpriskedjans interna handlingsplan framgår att den förutom Avesta, där man redan ansökt om byggnadslov, även kommer att etablera sig i Borlänge, Falun, Hedemora och Ludvika.

Sammanlagt planerar Lidl Sverige KB i Solna att öppna 70 butiker i Sverige.

Tidningen har inte lyckats nå företagets svenske vd för en kommentar, men erfar att affärsidén är att genomföra en snabb expansion över hela landet.

Företaget har lämnat in bygglov till flera kommuner, men i Avesta blev det avslag för den tilltänkta tomten intill Hans Persson Bil i Bergsnäs.

Det tyska företagets intåg i Sverige väntas bli en politisk bomb inför valet.

Enligt vad tidningen erfar driver konkurrensminister Ulrica Messing på för att låta Lidl komma igång så snabbt som möjligt.

Hon uppges ha sagt att kommunerna har en obefogad och överdriven oro för att Lidl ska konkurrera ut redan etablerade butiker.

Statsrådet vill göra allt för att hjälpa den tyska livsmedelsjättens intåg i landet för att "sätta press på de stora livsmedelskedjorna".

På det lokala planet är politiker i Dalarna oroade över hur det ska gå för de butikskedjor som redan finns på orten. Det gäller Coop, Ica, och de Jonsonkontrollerade Axfood-kedjorna, bland andra Hemköp, Willys, Spar och Tempo.

Det finns en politisk oro för att jobben på de redan etablerade butikerna kan hotas om Messings plan går i lås.

En av delägarna till Rätt Pris med tre butiker i Avesta, Borlänge och Hedemora, sade när tidningen första gången avslöjade att Lidl ville till Dalarna att han inte var särskilt orolig.

- Vi är billigast i Dalarna, det visar flera undersökningar, sade han.

Tidningen lyckades i går inte nå någon företrädare för Lidl för en kommentar till att företaget har bestämt vilka fem orter de ska satsa på i Dalarna.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons