Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyngsjöbor sade ifrån

Annons

I höstas bjöd invånarna i Tyngsjö upp representanter från Vägverket till ett möte i byn.

Det utmynnade i - ingenting.

Så i går åkte ett 30-tal Tyngsjöbor till Falun. Utanför Vägverket gick man längs trottoaren med plakat, där texterna handlade om "skammens väg", om dyra reparationsräkningar på bilarna och att ambulanser och brandkår knappt skulle ta sig fram efter vägen vid behov.

- Vi kan åka i 30. Kör vi fortare går bilarna sönder. Tänk er själva om en ambulans skulle behöva fort fram. Det är tveksamt om patienten skulle klara det.

- Vi har en sjuk person i byn som behöver sjuktransport var 14:e dag. De måste åka en annan väg. Personen klarar inte att åka väg 500, säger Gerhard Larsson, som tillsammans med Lena Lind är drivande i Tyngsjöbornas kamp för en bättre väg.

Några garantier om förbättringar av vägen från Vägverkets driftsingenjör Bo Bävertoft fick man inte.

- Vi har ambitioner och vilja. Vi vill verkligen att alla vägar ska vara fina. Men pengarna räcker inte. Vi får inte tillräckligt stora anslag, säger Bävertoft.

Vägverket kommer att lappa och laga Tyngsjövägen, men mer blir det inte.

Fast ett litet hopp gav ändå Bävertoft de tillresta Tyngsjöborna.

- Det finns möjligheter att vi kan förbättra väg 500 inom de närmaste fyra åren. Den finns med på vår priolista. Vägar som är viktiga för näringslivet prioriteras. Men våra ambitioner är inte detsamma som att åtgärderna blir av. Politikerna bestämmer, säger Bävertoft.

Så för Tyngsjöborna återstår nog inget annat än att bjuda finansminister Ringholm till Tyngsjö, så att han köra en provtur på vägen. Och då kanske det finns pengar.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons