Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvisten om LSS-pengar prövas nu i domstol

Annons

Hedemora kommun har tagit emot funktionshindrade från andra kommuner under många års tid.

Tidigare betalade hemkommunerna för de funktionshindrades vård, men år 2003 införde riksdagen ett nytt system för kostnader som rör LSS; lagen om stöd för service till vissa funktionshindrade. Elva kommuner, däribland Falun, Borlänge och Säter sade då upp det gamla avtalet med Hedemora. Det innebär att Hedemora kommun betalat många miljoner per år för funktionshindrade från andra kommuner.

-Frågan är om det gamla eller det nya avtalet ska gälla. Det är inte helt solklart och därför tas fallet nu upp i domstol, berättar Lars Eklycke.

Det är Hedemora kommun som har beslutat att avgöra frågan i domstol, någonting som de elva andra kommunerna inte vill gå med på.

-De menar att det finns formella hinder för att målet prövas i domstol, men tingsrätten är inte av den uppfattningen, säger Lars Eklycke.

Därför har Falu tingsrätt beslutat att det blir en prövning. Men Falun, Borlänge, Säter och de andra kommunerna ska ändå få argumentera för varför det skulle finnas formella hinder för att saken tas upp i domstol. Den 16 mars ska de argumenten vara klara.

-Sedan kommer det nog bli mycket bollande med papper och argumenterade fram och tillbaka mellan de olika kommunerna. Jag tror inte att det här bli klart före sommaren, säger Lars Eklycke.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons