Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om Warhols "Röd Elvis" avgjord

Annons

En svenskamerikansk arvtagerska, en omsusad konsthandlare från Malmö, en mediemogul samt både Röda och Gröna Elvis. Alla är de inblandade i en konsthärva med 80 miljoner i potten som nu avgjorts av Connecticuts högsta domstol.

Tavlan Röd Elvis (Red Elvis), gjord av Andy Warhol 1962, får stanna hos mediemiljardären Peter Brant. Det bekräftade USA-delstatens Connecticuts högsta domstol (HD) på måndagen.

Arvtagerskan ser därmed ut att definitivt ha förlorat en juridisk dragkamp som har pågått i flera år, med kopplingar till konstinstitutioner som Guggenheim och Moma i New York och danska Louisiana.

Konsthandlaren dömdes i Sverige 2003 till fängelse för att ha sålt Röd Elvis till Brant trots han visste att verket tillhörde arvtagerskan.

Svenskamerikanskan och hennes dåvarande man betalade 300|000 dollar för tavlan 1987. Den lånades senare ut till Guggenheimmuseet och skickades på vandringsutställning i Europa.

Brant köpte tavlan år 2000, i samma veva som det 1,8 meter höga verket med Elvis Presley som motiv skulle visas på Louisiana norr om Köpenhamn. Han betalade 2,9 miljoner dollar, men Röd Elvis rapporteras senare ha värderats till tolv miljoner dollar, över 80 miljoner kronor.

HD behöver 13 sidor i måndagens beslut för att redogöra för alla osannolika turer i fallet.

Omedveten om försäljningen till Brant försökte arvtagerskan få konsthandlaren att sälja Röd Elvis till en japan för 4,6 miljoner dollar. När hon sedan i en tidskrift såg att Brant redan köpt tavlan ringde hon konsthandlaren. Domstolen skriver att "han sade till henne att artikeln var felaktig och att svaranden faktiskt köpt en annan tavla, som kallades Grön Elvis" _ ett verk som inte finns.

Ett domslut i Connecticut fastslog redan 2005 att Brant gjort alla efterforskningar man kan förvänta sig, och därför köpt Röd Elvis i god tro. Arvtagerskan, som hävdar att Brant i maskopi med konsthandlaren svindlat henne på tavlan, överklagade, men domen bekräftas alltså nu av Högsta domstolen.

TT

Mer läsning

Annons