Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om landstingets sjukvårds- anslag

Annons

Landstingets sjukvårdsanslag är orättvisa, anser Anders Ahlgren och Sven-Gunnar Håkansson, centerpartister och kommunalråd i Gagnef respektive Säter.

De har därför bett primärvårdschefen Sören Fogde om en förklaring. Han menar dock att det inte finns några variationer i anslagen till de olika kommunerna.

Ahlgren och Håkansson har uppmärksammat att Borlänge kommuns sjukvårdsanslag är 4 264 kronor per invånare, medan motsvarande siffror för Gagnefs och Säters kommuner är 3 907 respektive 3 704 kronor.

Varför tycks sjukvårdsanslagen variera mellan kommunerna?, undrar de två kommunalråden.

Enligt Sören Fogde varierar anslagen inte mellan kommunerna.

- Vi har en fördelningsmodell som är lika över länet. Däremot finns det inslag i modellen som vi diskuterar, bland annat självförsörjningsgrad. Med det menar vi hur en vårdcentral klarar av befolkningens hela sjukvårdsbehov. Jag tror att det finns ett samband mellan en väl fungerande vårdcentral och ett minskat vårdbehov på exempelvis sjukhus. I det här fallet skulle Gagnefs vårdcentral missgynnas av att självförsörjningsgraden inte finns med i fördelningsmodellen, säger primärvårdschefen.

Anders Ahlgren är inte nöjd:

- Eftersom Gagnefs vårdcentral fungerar så bra, har vi en mycket liten andel som måste anlita Falu lasarett och det borde vår vårdcentral kompenseras för. Jag tänker driva frågan vidare. Vi måste försöka få ordning på det här, säger han.

Vandalism i Gagnef

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons