Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om hockeyspelares hållbarhet

Annons

Tvisten om en hockeyspelares bäst-före-datum har varit föremål för länsrättens prövning.

Den före detta hockeyspelaren fick livränta efter att ha arbetsskadats som hockeyspelare i ett lag i elitserien i början på 90-talet.

1997 fyllde mannen 35 år, och då sänkte försäkringskassan hans livränta drastiskt, eftersom den bedömde det som osannolikt att han skulle ha kunnat fortsatt som ishockeyspelare på elitnivå efter 35 års ålder. Därmed kunde inte livräntan längre beräknas på inkomsten han hade som hockeyspelare. Istället beräknade försäkringskassan livräntan på en betydligt lägre inkomst.

Mannen överklagade försäkringskassans beslut, eftersom han ansåg att det var orättvist att livräntan skulle tidsbegränsas bara för att han varit hockeyspelare.

Han påpekade också att det i dag är vanligt att spelare har kontrakt om 90 procent av lönen upp till att de fyllt 40 år, även om de tvingats sluta spela på grund av skador.

Sportchefen vid elitserielaget mannen spelade i när skadan uppkom påpekade att det fanns andra spelare som spelat efter att de fyllt 35 år, Börje Salming till exempel.

Men länsrätten gick på försäkringskassans linje. I sin dom skriver rätten att den arbetsskadade hockeyspelaren stod utan kontrakt med sin gamla klubb 1997, sex år efter skadan, och att hans sjukpenninggrundande inkomst inte kan utgöras av vad andra spelare har för avtal nuförtiden.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons