Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas ta jobb trots brist på dagisplats

Annons

Hemma hos familjen Mattson är stämningen nedtyngd. Den enda som verkar obesvärad är lilla Rasmus, 1,5 år, som leker och dansar.

Cim Mattson, 36, och hennes dotter Sofie är allt annat än glada.

- I stället för att vara med kompisar eller pojkvännen, springer jag runt efter Rasmus, byter hans blöjor och matar honom, säger Sofie.

Den femte juli var Cim Mattson tvungen att börja i ett arbetsmarknadspolitisk program för att kunna behålla sin ersättning. Hon jobbar sex timmar varje dag på Emmaus.

- Jag har stått i kö till förskola i nio månader, men jag har inte fått en plats till Rasmus förrän den 16:e augusti. Mina föräldrar kan inte ta hand om honom, och mina kompisar har ju inte tid att ta hand om ett till barn. Min man driver ett eget företag som han är upptagen med.

Cim berättade allt detta för sin handläggare på arbetsförmedlingen, som först verkade förstående.

- Hon höll med mig om att det är ett för stort ansvar att lägga på en 14-åring.

Cim bad att få vänta med arbetsträningen fram till när Rasmus kunde lämnas på dagis. Men hon fick reda på att hon inte hade något annat val än att börja arbetsträna, om hon ville behålla ersättningen.

- Jag vill ju jättegärna kunna jobba, men jag vill ju att Rasmus ska bli väl omhändertagen.

- Jag har ringt flera gånger till arbetsförmedlingen och bett dem att vänta med min arbetsträning tills Rasmus börjar på dagis.

Cim har också försökt att prata med barnomsorgen. Hon säger att hon har blivit vänligt bemött, och att de verkligen har försökt att skaffa en förskoleplats åt hennes son.

- Det finns inga platser. Men det är ju inte barnomsorgens fel. Det är ju politikerna som bestämmer sånt.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons