Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas sälja huset

Annons

Hustrun Kerstin synskada är så allvarlig att hon har beviljats en ledsagare för att klara sina resor med färdtjänst.

Ledsagaren behöver inte betala för resan. Maken Leif har fungerat som ledsagare under alla år och allt har varit frid och fröjd tills nu.

Säters kommun har infört nya regler.

- Jag får inte åka med som ledsagare längre utan ska betala precis som Kerstin. Orsaken till detta är att jag också har färdtjänst och då får man inte vara ledsagare. Jag ifrågasätter inte det här bara för vår skull utan även för andra funktionshindrade, säger Leif Engström.

Frågan är varifrån Kerstin ska få en ledsagare och vem som ska betala? Den nya regeln innebär att familjen Engström fått sina färdtjänstkostnader höjda med etthundra procent.

- När vi åker ner till Säters centrum för att handla eller äta kostar det oss numera 160 kronor tur och retur jämfört med tidigare 80 kronor, säger Leif Engström.

-Vi ska väl inte straffas för att vi är funktionshindrade, säger Kerstin.

Från och med den 1 januari i år övertog kommunstyrelsen den kommunala färdtjänstverksamheten, med handläggning och beslut från socialnämnden. Paret Engström har i en skrivelse till kommunstyrelsen begärt att Leif får stå kvar som ledsagare.

Personer som beviljas färdtjänst får det på grund av varaktigt funktionshinder och att de har "väsentliga svårigheter" att resa med den allmänna kollektivtrafiken. "Ledsagare kan beviljas den som inte klarar av att genomföra resan på egen hand", står det i reglerna.

- Vi är också oroliga för de förändringar som ska genomföras nästa år då alla beställningar av färdtjänst ska gå genom en växel i Ludvika. Det kommer att innebära stora försämringar för alla funktionshindrade, säger Leif Engström.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons