Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas riva sitt drömhus

Annons

För Per-Åke, Margareta och dottern Ann-Sofie Danielsson har det varit deras drömbygge. Något som hindrat semesterresor, men som alltid funnits i framtidsplanerna. Här skulle de så småningom sitta soliga sommarkvällar och blicka ut över sjön Saxen.

Men i kommunens ögon är deras hus ett svartbygge.

- För några veckor sedan ringde de från byggnadskontoret och sade att vi har ett svartbygge. Sedan fick vi reda på att vi skulle tvingas riva det. Det är väldigt kränkande och folk börjar undra vad man är för en typ, säger Per-Åke Danielsson.

Kontakterna med kommunen har varit allt annat än trevliga, uppger han. De har blivit beskyllda för att inte ha påbörjat byggandet förrän för två år sedan.

- En byggnadsingenjör från kommunen kom hit och sade det, utan att ha något på fötterna. Vi har ju kvitton, säger Per-Åke Danielsson.

1999, strax innan bygglovet gick ut, ringde de ett samtal till byggnadskontoret. Där tog den dåvarande tjänstemannen emot en muntlig önskan om förlängning.

- Tjänstemannen sade inget om att man behövde skicka in en ansökan. Jag trodde allt var klart.

Det var det helt uppenbart inte. Men familjen kan ändå inte förstå varför så drastiska beslut fattas.

- Är det inte bara att förlänga bygglovet? Kommunen ska väl hjälpa oss, inte stjälpa oss?

Nu har deras planer ställts på ända. Under vintern har de köpt inredning till huset och den halvfärdiga verandan skulle byggas färdigt under sommaren. Det hade de sett fram emot.

Så blir det inte nu.

Per-Åke Danielsson är fast besluten om att kämpa vidare.

- Jag kommer aldrig att ge mig.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons