Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas hon flytta hemifrån?

Annons

Från Spar Åkerö, som står för i runda tal 50 procent av leveranserna eller cirka 1 600 leveranser per år, menar man att verksamheten inte bär sig ekonomiskt. 50-lappen från kommunen per leverans måste fördubblas om det ska bära sig ekonomiskt.

- Vi får inte täckning för våra kostnader, konstaterar Mats Ottosson. Vi har kontaktat kommunen för flera månader sedan men inte fått besked.

Kommunens näringslivssekreterare Mats Möller medger att Spar Åkerö har sagt upp avtalet med kommunen.

- Det är deras beslut att stoppa leveranserna.

Möller menar att det inte finns pengar i årets budget för en höjning av kommunbidraget till varuleveranserna.

- Någon höjning blir det åtminstone inte i år. Så illa är det.

Möller hänvisar de drabbade pensionärerna till sociala och hemtjänsten. Jag beklagar, säger Mats Möller, som också förstår Spar Åkerös beslut.

I tisdags träffades berörda parter för att försöka komma fram till en överenskommelse. Då bestämdes det att träffas i mitten av juni för att diskutera vidare. Kanske kan en lösning uppnås?

- Risken finns att det blir ett uppehåll i leveranserna, tror Spar Åkerös Björn Rönnstedt. Åtminstone tills vi kommer fram till en permanent lösning.

Under tiden sitter Anna- Greta i sitt eget hus och funderar. Hur kan det bli så här?

- Jag som har mina närmaste i Simrishamn, Sundsvall och Umeå. Vem ska handla åt mig då? Jag blir upprörd.

Hon förstår att kommunen måste spara, men skulle de inte kunna spara på annat vis? Anna- Greta är beredd att betala en rimlig summa för att få varor hemkörda. Hon har svårt att gå och använder rullator både inne och ute. En gång i veckan brukar hon beställa hem varor.

- Annars får de ta in mig på servicehus.

Björn Rönnstedt kan tänka sig att varorna packas i varuhuset för att sedan levereras via hemtjänsten. Han menar också att nuvarande två leveranser i veckan reduceras till en.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons