Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas betala tillbaka stöd

Annons

Mats Matsols hade arrenderat samma mark i cirka femton år. För fyra och ett halvt år sedan sökte han stöd till miljövänligt jordbruk för ekologisk produktion, ett stöd som ges mot ett åtagande på fem år. Efter varje fullföljt år betalas en delsumma ut i december.

- Markägaren sade oväntat upp arrendet i våras och nu får jag betala tillbaka fyra års bidrag.

Totalt blir det 10 698 kronor. Jordbruket är litet och mariginalerna små. Mats Matsols kobesättning består av 13 djur, han har även tio tackor. Sammanlagt har han tio hektar brukad mark.

- För ekonomin innebär det här att man får skjuta på investeringar.

Mats Matsols anser att de år då kraven för det ekologiska jordbruket uppfyllts borde kunna räknas av. Nu har han överklagat länsstyrelsen beslut till Jordbruksverket och han är vid ett avslag beredd att driva ärendet vidare.

För att minska det belopp han måste betala tillbaka kräver länsstyrelsen en skriftlig uppsägning.

- Markägaren förstår inte varför han ska skriva på papper om sina marker nu, när han inte behövt det innan. Jag menar inte att det är hans fel utan att det brister i information till alla parter, det är inkonsekvent att acceptera muntliga arrendeavtal men inte muntliga uppsägningar av samma avtal.

Han känner oro inför nästa femårsperiod och vill att Jordbruksverket ska komma med klara besked.

Konsekvensen av dagens system kan enligt Mats Matsols bli att bönder inte vågar ta med arrenderad mark när de söker stöd.

- Kan man inte ta med all mark i stöden får man inget livskraftigt jordbruk och då är det ingen idé att hålla på.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons