Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingades betala för att få lämna Bulgarien

Annons

I lördags kom Per-Erik Lindberg och hustrun Margareta Källgren äntligen hem från sin bilsemester i Europa. Resan fick ett abrupt slut i Bulgarien där familjens bil blev stulen.

Problemen började då paret och två bekanta tog in på ett hotell några mil utanför huvudstaden Sofia. Bilen, en Volkswagen Passat, parkerades över natten och låstes in på gården bakom ett nätstängsel med kedja och lås. På morgonen var bilen försvunnen.

- Vi var på polisstationen hela dagen. Margareta och jag förhördes i sammanlagt fem timmar, säger Per-Erik Lindberg.

Eftersom vännerna Anette och Lars-Göran lämnat sina pass i bilens handskfack, begav sig alla fyra till svenska ambassaden dagen därpå. På ett aviseringskontor fick de ut tillfälliga pass.

Men utresan krävde en ny stämpel som visade att sällskapet rest in i Bulgarien med bil, men nu åkte utan. Stämpeln till passet kunde skaffas genom att betala 17 000 dollar (cirka 170 000 kronor) till tullmyndigheten eller med ett domstolsbeslut. Ett sådant skulle dröja minst en vecka.

- De antog att vi sålt bilen. Polisrapporten räckte inte, och vi kunde inte bevisa att vi var oskyldiga, säger Per-Erik Lindberg.

Nästa steg blev att åka till flygplatsen, men där fick paren blankt nej. Tullen vägrade släppa dem utan stämpel.

Lösningen blev ett nattåg till Grekland. Där bedömdes passkontrollen vara mindre sträng.

- Hade de slängt av oss hade vi tagit oss över gränsen till fots, säger Per-Erik Lindberg.

När sällskapet kom till Grekland var lättnaden enorm. Det kändes som att komma hem, förklarar Per-Erik Lindberg. På Thessalonikis flygplats köpte de flygbiljetter och kunde resa hem. Det tog flera dagar innan de verkligen förstod vad som hade hänt.

Att föräkringsbolaget i Sverige täcker kostnaden för en ny bil och ersätter resekostnaderna är en liten tröst, menar Per-Erik Lindberg. Han vill varna andra människor för att åka till Bulgarien och drar paralleller till den 24-årige svensk som just nu sitter fast i landet. Mannen blev också av med sin bil och antogs ha sålt den.

- Händer det någonting i Bulgarien kan det gå riktigt illa. Man kan inte lita på att man får någon hjälp där nere, säger Per-Erik Lindberg.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons