Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvinga Persson göra som Blair

Annons

Vill man inte veta vad folk tycker är det bäst att inte fråga dem. En gammal sanning som statsminister Göran Persson verkar tagit till sig. Eller är det kanske den gamla ihållande jantelagen som gör svensken dummare och mindre lämpad att säga sitt om förslaget till konstitution för den Europeiska Unionen.

En konstitution som gör det möjligt att köra över besvärliga medlemsstater som ifrågasätter storhetsvansinne, som fastställer en nyliberal politik där frihet för handel och kapital konsekvent ställs före miljö och sociala hänsyn. Och som ger EU:s lagar företräde framför nationell rätt utan att detta behöver prövas av EG-domstolen.

Många medborgare i Europa börjar inse att den konstitution som förhandlas fram vid hårt bevakade toppmöten kommer att påverka Europa för all framtid. Tre dagar efter EU-valet är det dags för EUs stats- och regeringschefer att samlas och besluta om konstitutionen. Ändå vägrar många politiker ta upp frågan om konstitutionen före valet.

Tony Blairs beslut om en folkomröstning i Storbritannien har gjort det svårare för hans kollegor att hålla frågan borta från valkampanjen.

En framgång i valet till EU-parlamentet för de svenska partier som är positiva till konstitutionen kommer att ses som ett svenskt ja till konstitutionen. En röst på de EU-kritiska partierna innebär ökat tryck för kravet på folkomröstning och då får Göran Persson likt Tony Blair ge vika och låta folket säga sitt.

Sara Fredriksson

Mer läsning

Annons