Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamhet inför sammanslagning

Annons

- Det är nödvändigt med en större enhet även om jag för egen del är tveksam om att ens en sammanslagning med Särna räcker, förklarade stiftsjurist Göran Borås.

Om planerna på ett gemensamt pastorat går i lås så innebär det att de båda församlingarna kommer att leva vidare. Men att de kommer att ledas av en nämnd som ansvar för personal, fastigheter och ekonomi.

Just de ekonomiska realiteterna var något som fick många att utrycka tvivelsmål. Särna har idag en högre kyrkoavgift och en högre begravningsavgift än Idre.

Sedan Särna byggt ut sin nya kyrkogård har Särnas soliditet också påverkats även om församlingens kassa är bättre än Idres. Sammantaget skulle ett samgående medföra att Idrebornas kyrkoavgift skulle behöva höjas med 14 öre och begravningsavgiften med 11,6 öre medan motsvarande summor skulle sänkas för särnaborna med 14 öre respektive åtta öre.

- En orsak till det kan vara att vi valt att ligga lågt med våra skatter även om det nu visar sig att även vi skulle ha höjt tidigare, säger kyrkofullmäktiges ordförande Roland Svensson.

Det uttrycktes också farhågor för att en höjd kyrkoskatt skulle leda till att flera Idrebor skulle lämna Svenska kyrkan.

Men Göran Borås gjorde också mer eller mindre klart att skulle stiftet fortsätta att stödja fjällprästverksamheten. Då kunde Idre räkna med att ett motkrav var att man gick med på tankarna om en pastoratsreglering.

- I Särna har vi varit positiva till en sådan i tio år, förklarade Bertil Jansson som var ensam om att representera Särna.

Bertil förklarade också att församlingshemmet Kyrkbacksgården i Särna numera är betalt och att ingen del av den notan skulle falla på Idre.

- Men i framtiden kan det mycket väl bli så att Idre behöver göra satsningar på en ny kyrkogård och då får vi i Särna vara med om att finansiera den, menade Bertil

- Det här är som ett äktenskap. Man får sätta sig in i det man kan, men också acceptera att hjälpa varandra, förklarade Göran Borås.

Församlingssamarbetet mellan de båda små församlingarna hade avgjort varit lättare om inte idreborna känt sig överkörda av särnapolitiker i ett flertal frågor de senaste åren. Något som nu kom upp både direkt och indirekt.

För kyrkopolitikerna gäller det nu att snabbt ta ett beslut. Senast under september måste ett sådant vara taget för att de två församlingarna ska bestå men få en gemensam ledning.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons