Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvättfirma ger inte upp

Annons

Kommunens tekniska avdelning har uppdraget att projektera för en utbyggnad av reningsverket för Limedsforsen-Risätra. När byggstart kan bli är osäkert men innan reningsverket står klart bedöms inte befintligt system klara tvättverksamheten.

Men tvättfirman anser att det miljömärkta tvättmedel som används inte innehåller några naturfarliga ämnen. Det finns ingen fosfat och tensiderna är biologiskt nedbrytbart.

- Vi kan inte förstå varför inte vi skulle få byggnadslov och starta våran tvätt, skriver förtaget i sin begäran till länsstyrelsen.

Företagsfolket anser att då kommunen redan sålt den aktuella tomten till dem är det fel att kräva att tvätten ska ha kommunalt vatten och avlopp när de i slutändan inte kan koppla in sig förrän avloppssystemet är utbyggt.

Västerdalstvätten pekar vidare på att det på grannfastigheten bedrivs demontering av maskiner och att den kan verka utan att beröras av avloppsproblemtiken, trots att det rör sig om samma avloppssystem som tvätten avser nyttja.

I nuläget måste företaget forsla sin tvätt till Gävle vilket ger lastbilstransporter på cirka 50 mil per veckan. Västerdalstvätten AB pekar på de miljövinster som finns att göra om de transporterna försvann.

Miljö- och räddningsnämnden har under handläggningen föreslagit att den nya tvättanläggningen byggs på annan plats där reningsverk redan finns. Förslaget har dock avböjts av avstånds-skäl.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons