Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvättad potatis i butiken

Annons

- Vi har tagit bort den jordiga potatisen av hygieniska skäl. Fukten i jorden gör att den ömtåliga nypotatisen ruttnar lättare. Potatis är en färskvara, allra helst den tunnskaliga färskpotatisen. De otrevliga jordbakterierna försvinner vid tvätten och det syns lättare om potatisen är skadad, säger Mari som rest runt i ett tiotal länder ute i Europa och där upptäckt att det bara finns tvättad potatis i butikerna.

Det finns fortfarande otvättad potatis men då i påse och avsett för dem som har en bit till butiken.

- Vad gäller vinterpotatisen kan jorden skydda en del, säger hon vidare.

Lokalodlad, kravodlad eller IP-odlad, kan det bli bättre.

- IP-odlad, där IP betyder integrerad produktion, står för att det bara används bekämpningsmedel då det absolut behövs, fortsätter Mari, som själv är mycket positiv till den tvättade potatisen.

På Kerstisgården i byn Nisstägt, utanför Borlänge, odlas potatisen, tas upp, tvättas, paketeras och körs sedan ut av potatisodlarna Göran och Laila Lindén.

Potatisen fraktas i trälådor från potatislandet i närheten av den för två år sedan uppförda lokalen där potatisen hanteras.

- Vi tar upp potatisen när vi fått beställningen. I allra bästa fall får butiken den nytvättade potatisen samma dag. I de flesta fall dagen efter, säger Göran där han står och kontrollerar vikten i pappbingen.

Tvättningen går till så att potatisarna roterar i rent dricksvatten mot varandra i en rostfri trumma, likt den i tvättmaskinen. Till sist spolas potatisen innan de rullar vidare ut på bandet inför Lailas granskande blick.

- Här sorteras de små potatisarna automatiskt bort. De gröna och fula med rötor plockar jag för hand, säger Laila. Färskpotatisen är känslig för tvätt. I år valde vi potatissorten Sprint vilket var lyckat. Vi provar oss fram. Minerva som vi tidigare provat gick också bra.

Efter sorteringen trillar potatisarna vidare ner i en pappbinge för transport till Maserfrakt eller direkt till butik.

- Det är SMAK, handelns stiftelse, som bestämt vissa kvalitetsregler där en av reglerna är tvättad potatis, säger Göran som odlat ekologiskt sedan 1989.

- Det viktigaste är ändå att välja ekologiskt. Men jag är naturligtvis mycket glad åt att och fler och fler väljer den tvättade potatisen, säger Laila.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons