Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvärstopp för husköp

Annons

Wikmansgården AB planerar att utöka sin verksamhet och vill köpa en fastighet som AB Hedemorabostäder planerar att riva.

Det kommunala fastighetsbolaget har försökt sälja fastigheten till några idrottsföreningar. Tanken har varit att dessa skulle använda fastigheten, som har åtta lägenheter, till en lägergård. Men dessa planer har inte kunnat fullföljas.

Iställer gav Wikmansgården AB bud på fastigheten.

- Först lämnade jag ett bud på 50 000 kronor. Från fastighetsbolaget lovade man höra av sig, men inget hände. Sedan bjöd jag 100 000 kronor. Men då blev svaret att chansen var lika med noll att vi skulle få köpa fastigheten, berättar Jussi Pohjala, en av delägarna i företaget.

Wikmangården AB är ett sjukhem med 31 platser. Där bor pensionärer som är psykiskt funktionshindrade. En majoritet av de boende kommer från Stockholm och Uppsala.

- Jag förstår att en fastighets-ägare som får köpa fastigheten billigt, och sedan hyr ur lägenheterna till allmänheten tar upp konkurrensen med AB Hedemorabostäder. Men här handlar det om något annat. Vi planerar för en utvidgning av vår verksamhet. Något som ett helägt kommunalt bolag borde ställa sig bakom, säger Jussi Pohjala som anser att Hedemorabostäders affärsfilosofi är märklig.

- I dag kostar det pengar att fastigheten står tom. Det kostar dessutom omkring 200 000 att riva den. Vid en affär med oss får i alla fall bolaget in pengar. Dessutom får vi möjlighet att utöka vår verksamhet i Vikmanshyttan. Det borde vara en gemensam kommunal filosofi att bidra till en sådan utveckling.

- Det vore kanske också dags att syna de försäljningar som Hedemorabostäder genomfört de senaste åren. Tidigare har bolaget sålt till andra företagare, men i Vikmanshyttan tycks det vara svårare än på andra ställen, säger Jussi Pohjala.

Lars Thoreus, vd i AB Hedemorabostäder, säger att försäljningen av fastigheten på Tallgatan är en prisfråga.

- Jag har uppfattat diskussionen som att förhandlingarna ska fortsätta, säger han.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons