Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvära rekordkast

Annons

Under 2001 hade högskolan 9 300 studenter registrerade. Det är första gången i högskolans 25-åriga historia som över 9 000 studenter varit registrerade vid högskolans utbildningar.

Inte nog med det. Högskolan hade befarat ett kraftigt underskott för förra året. Det blev i stället en vinst, visar det färska bokslutet.

- Vår prognos pekade på 10-11 miljoner i underskott. Men av flera olika orsaker har vi vänt det till en vinst. Vi har sparat och gnetat, och fått ett ökat antal internationella studenter, berättar rektor Leif Borgert.

Högskolan har nu cirka 150 studenter från andra länder.

- Vi har haft en tendens i många år att antalet studenter ökar. Det är framförallt fler äldre som söker sig till oss, säger Borgert.

De äldre väljer dock generellt sett kortare utbildningar.

Plusresultatet i fjol skrevs till 7 miljoner kronor. Och nu jobbar högskolan vidare mot målet Dalauniversitet. Dessutom blir det mer resurser än väntat till de stora förändringar som pågår med att anpassa högskolan till studenternas och näringslivets efterfrågan på nya utbildningar.

- Det är klart att det känns mycket bättre nu. Nu har vi lite lättare att utveckla nya program, säger Leif Borgert.

Men detta betyder inte att de fyra programmen som är hotade i Borlänge blir kvar.

- Nej, det beror helt enkelt på hur många studenter som söker programmen. Det vet vi i maj.

Det är just i Borlänge som de största förändringarna sker. Med en ännu tydligare inriktning mot en internationell skola med tydlig näringslivsprofil.

- Magisterutbildningarna i Borlänge har lockat studenter från utlandet, framförallt datateknik och produktutveckling.

Plusresultat gör att högskolan kan sträcka extra mycket på sig eftersom många andra högskolor och universitet visar röda siffror.

- Siffrorna visar att vi kommit en bra bit på vägen. Det finns dock mycket kvar att göra, vilket stärker mig i tron att vi ska kunna bli en allt viktigare aktör i Dalarna, säger Leif Borgert.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons