Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tvångsstädningen" drar ut på tiden

Annons

I december 2005 hamnade trion på miljö- och byggnämndens dagordning för första gången. Senast till halvårsskiftet 2006 skulle trädgårdarna och tomterna vara tillsnyggade och rensade från allt bråte.

Den 29 augusti ifjol konstaterade nämnden att ingenting hade hänt. Eftersom det ligger i en myndighets natur att dra åt snaran fattade man ett nytt beslut.

Nu pekades årsskiftet ut som "sista städdag". Men, nämnden klurade samtidigt på en ny strategi. Hot om vite (böter) klassades som tandlöst efter alla tidigare beslut som inte haft någon effekt.

Blickarna riktades istället mot en oprövad paragraf i plan- och bygglagen. En paragraf som innebär att om fastighetsägaren inte städar så gör kommunen det - och skickar städnotan till fastighetsägaren. Kort sagt, tvångsstädning.

Den 8 januari kunde miljöinspektören Annika Jacobson rapportera att den enda reaktionen från trion var att i ett fall hade bråten täckts över med presenningar. I övrigt var läget oförändrat, och till och med värre än tidigare.

På en av tomterna hade det enligt inspektören samlats ännu mer skrot och skräp.

Kommentaren från en av de utpekade fastighetsägarna, Ove Olofsson, lydde att här handlade det om ett myndighetsmissbruk. Han upplyste att det som miljöskyddet klassat som skrot hör till hans entreprenadverksamhet som han drivit sedan slutet på 1970-talet.

- Om kommunen kan stå för min försörjning, så visst får dom komma hit och städa, påpekade han i tidningen den 25 januari.

I slutet på januari månad klargjorde förvaltningschefen Sven Andersson att trion skulle få en sista chans. Det skulle föras en dialog innan hårdhandskarna drogs på.

Nämndens nye ordförande, Lena Ludvigsson-Olafsen (s), påpekade också att innan "tvångsstädningen" kan verkställas måste juridiken vara utredd. Det vill säga, vad får myndigheten städa bort utan att begå ett lagbrott.

I slutet på mars månad är "dialogen" ännu inte avklarad. Samma sak gäller de juridiska frågetecknen.

Däremot har miljöinspektören blivit utskälld. I ena fallet av en anhörig till en av fastighetsägarna, medan en av fastighetsägaren betecknat myndighetens hot om tvångsstädning som "hemsk".

- Vi måste förstås agera någon gång, tycker Annika Jacobsson, men det är en komplicerad process.

- Vi vill ju inte skinna fastighetsägarna. Men å den andra sidan kom ju våren snabbt.

- Snön har smält undan och det är extraöppet vid Humbobergets återvinningsstation i april så det finns goda möjligheter för husägarna att köra upp skräp.

Men om inget händer deklarerar Annika Jacobson att under april månad kommer städningen av villatomterna att verkställas, med eller utan ägarna.

Mer läsning

Annons