Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsstädning - en snårig historia

Annons

I förra veckan berättade tidningen om företagaren Ove Olofsson som sedan 1977 är entreprenör inom grävmaskinsbranschen.

Sedan 1978 är han bosatt på den gata i det villaområde där miljö- och byggnämnden är redo för att ingripa med tvångsstädning hos Ove Olofsson och två andra fastighetsägare.

Allt sker i enlighet med den hittills oprövade 18:e paragrafen i plan- och bygglagens tionde kapitel. Detta med stöd av den 17:e paragrafen i samma lags tredje kapitel som deklarerar att tomter ska hållas i vårdat skick.

Oordning och mängder av skräp och bråte är vad som enar de tre fastighetsägarna enligt miljöskyddet.

Ove Olofsson upplever för egen del att han körs över av en myndighet som inte förstått att det i hans fall är oundvikligt med "bråte". En stor grävmaskin innebär att det är nödvändigt med stora redskap och reservdelar menar han.

Förvaltningschefen Sven Andersson påpekar att i sak förändrar inte Ove Olofssons företagande nämndens syn på den ovårdade tomten. Han konstaterar också att enligt detaljplanen är det frågan om en tomt avsedd för bostadsändamål, och inte om industrimark.

-Men det är klart att det finns en skillnad i det här fallet. Man kan inte ha synpunkter på att det står en grävmaskin på tomten. Verksamheten bedrivs ju inte direkt på fastigheten.

-Och maskiner som används faller förstås inte under det som betraktas vara skräp.

Sven Andersson menar ändå att det måste bedömas från fall till fall hur mycket ett företagande påverkar grannskapet.

Men i det här sammanhanget har myndigheten heller inte bedömt den saken, utan man har inriktat sig på vad lagen ställer för krav på ordningen på tomten.

I slutet av veckan nås fastighetsägarna av nämndens beslut om tvångsstädningen. Med beslutet bifogas också foton på det myndigheten tänker forsla bort.

- Fastighetsägarna har förstås en chans att reagera på det här, från den dag dom nås av brevet har dom tre veckor på sig att överklaga nämndens beslut, säger Sven Andersson.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons