Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåårig process om sågverk i Insjön lider mot sitt slut

Annons

Kommunfullmäktige kallar till ett extra sammanträde för att godkänna detaljplanen för Bergkvist Insjön AB. Godkännandet är ett villkor för att miljödomstolen tre veckor senare ska besöka Insjön.

Det omfattande byråkratiska arbetet för att skapa nya expansionsmöjligheter för sågverksindustrin i Insjön lider mot sitt slut. Processen har pågått i snart två år och involverat ett otal myndigheter och privatpersoner.

Häromdagen antogs detaljplanen av byggnadsnämndens politiker och på onsdag håller kommunfullmäktige ett extra sammanträde enbart för att klubba igenom planen.

- Miljödomstolen kräver att detaljplanen ska vara antagen innan huvudförhandlingen kan hållas i Insjön, förklarar kommunsekreterare Lena Ryen.

- Tar vi inte planen nu så kan det dröja år innan miljödomstolen kommer igen.

Miljödomstolen ska ta ställning till industrins ansökan om nytt miljötillstånd vilket är en förutsättning för att få utöka produktionen ytterligare. Redan i dag är Bergkvist Insjön AB ett av landets största sågverksindustrier.

Men framtidsplanerna berör många intressen, det senaste detaljplaneförslaget ifrågasattes på vissa punkter av såväl Vägverket som en rad Insjöbor. Bland annat bestreds en planerad trädallé längs Timmervägen närmast sågverket och den låga bullervallen längs järnvägen.

Några bybor föreslår också att idén om en strandpromenad mellan Ålbyn, Solby och vidare till Tunsta trots allt ska finnas med i planen så att möjligheten finns kvar trots att industrin inte vill bekosta den.

- Strandpromenaden kan tryggas genom ett avtalsservitut mellan sågverket och kommunen, skriver arkitekt Göran Borgstrand i sitt utlåtande.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons