Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två vinnare i spanskt regionalval

Annons

Spaniens två största partier såg sig bägge som vinnare efter helgens regionalval. Valet slutade i stort sett i dött lopp.

Slutresultatet skrevs 35,6 procent för de konservativa och 34,9 procent för socialisterna.

Socialistpartiet PSOE lyckades få något fler borgmästare men fick totalt 150|000 färre röster än högerpartiet PP.

Sedan 1983 har det varit så att det parti som fått flest röster i regional- och kommunalvalen även har vunnit parlamentsvalet. Därför följdes röstsammanräkningen efter helgens val med största intresse.

Spanska medier såg emellertid valresultatet som en varningssignal för socialisterna när omkring tio månader återstår till parlamentsvalet. Det var trots allt den första förlusten för PSOE sedan Zapatero blev partiledare 2000.

Socialisterna återfick regeringsmakten efter storseger i valet 2004, bara tre dagar efter tågattentaten i Madrid som tog 191 människors liv. PP skyllde omedelbart attentaten på den baskiska separatiströrelsen ETA, trots att många spår tydde på att det rörde sig om ett verk av islamister. Det straffade sig i valet.

PP har hårt kritiserat Zapateros försök att nå ett fredsavtal med de baskiska separatisterna. PP-ledaren Mariano Rajoy tycktes få vatten på sin kvarn när ETA torpederade ansträngningarna med ett bombdåd i Madrid i december.

Zapatero har emellertid lyckats begränsa skadan av ETA:s återgång till våldshandlingar efter en nio månader lång vapenvila. PP, som krävt hårdare tag mot terrorismen, förlorade däremot sin majoritet i Navarra som gränsar till Baskien.

TT

Mer läsning

Annons