Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två vindkraftområden planeras i Mora

Annons

På Kyrkberget mellan Venjan och Lima sonderas för närvarande möjligheterna att etablera en vindkraftanläggning. Fullt utbyggd skulle anläggningens elva vindsnurror producera 78 GWh efter en investering på cirka 400 miljoner kronor.

Kyrkberget och Säliträdberget är de två områden i Mora kommun som stadsarkitektkontoret och miljö- och hälsoskyddskontoret anser vara lämpliga som vindkraftsområden av totalt fem utpekade områden. De övriga tre är stora delar av norra Mora med Ovansiljans vildmarksområde samt Anjosvarden och Våmhuskölen. Vidare Björnberget/Näcksjövarden samt Norra Garberg/Risåsen.

Statsarkitektkontoret och miljö- och hälskoskyddskontoret anser att de tre sistnämnda områdena har motstående intressen (riksintressen och övriga intressen företrädesvis naturvård och friluftsliv) i så hög grad att framtida vindkraftverk bedöms spoliera motstående intressen, framförallt naturvärden.

De fem områdena i Mora kommun har presenterats i ett vindkarteringsmaterial från Uppsala universitet. Materialet baseras på beräkningar enligt en metodik som utvecklats vid universitetet och speglar endast att det föreligger viss vindkapacitet.

Nu föreslås kommunstyrelsen att som remissvar till länsstyrelsen godta endast Kyrkberget och Säliträdberget som vindkraftområden i Mora.

Det kan tilläggas att Säliträdberget ligger i gränstrakterna mot Leksands kommun.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons