Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två vindkraftområden i Mora kommun

Annons

Kyrkberget och Säliträdberget är de två områden i Mora kommun som stadsarkitektkontoret och Miljö- och hälsoskyddskontoret anser vara lämpliga som vindkraftsområden av totalt fem utpekade områden.

De övriga tre är stora delar av norra Mora med Ovansiljans vildmarksområde samt Anjosvarden och Våmhuskölen. Vidare Björnberget/Näcksjövarden samt Norra Garberg/Risåsen.

Stadsarkitektkontoret och Miljö- och hälskoskyddskontoret anser att de tre sistnämnda områdena har motstående intressen (riksintressen och övriga intressen, företrädesvis naturvård och friluftsliv) i så hög grad att framtida vindkraftverk bedöms spoliera motstående intressen, framför allt naturvärden.

De fem områdena i Mora kommun har presenterats i ett vindkarteringsmaterial från Uppsala universitet. Materialet baseras på beräkningar enligt en metodik som utvecklats vid universitetet och speglar endast att det föreligger viss vindkapacitet.

Nu föreslås kommunstyrelsen att som remissvar till länsstyrelsen godta endast Kyrkberget och Säliträdberget som vindkraftområden i Mora.

Det kan tilläggas att Säliträdberget ligger i gränstrakterna mot Leksands kommun.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons