Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två vid Migrationsverket frias

Annons

Två tjänstemän vid Migrationsverket som åtalats för att ha köpt tullfri sprit, vin och cigaretter på en avvisad mans boardingkort på Landvetters flygplats friades av Mölndals tingsrätt.

Männen var åtalade för tjänstefel.

Männen följde med den avvisade mannen till Landvetter för att se till att han inte avvek från flygplatsen. Han hade vid några tillfällen försökt resa på egen hand, men det hade blivit problem och han hade inte kommit i väg.

Tjänstemännen erkände att de handlat skattefria varor på mannen boardingkort, men att de aldrig gått genom tullen utan att de kontaktats av tulltjänstemän innan de kom till kontrollen.

Enligt åklagaren skedde inköpen vid myndighetsutövande och därför åtalade han dem för tjänstefel. Vid rättegången hänvisade han till en skrivelse från Migrationsverket där det stod att tjänstemännens uppgifter var att dels hjälpa den avvisade mannen så att han kom på planet, dels säkerställa att han inte avvek.

Enligt tingsrättens bedömning var det endast uppgiften att se till att mannen inte avvek som var myndighetsutövning. Inköpet har inte gjorts vid myndighetsutövning eller tidsmässigt nära myndighetsutövning, och därför ogillas åtalet.

TT

Mer läsning

Annons