Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två tungviktare drabbade samman

Annons

Jonas främsta skäl för att rösta nej:

- Det blir allt tydligare att EMU är ett ekonomiskt misslyckande. Vi upplever en ekonomisk kris i euroländerna nu. Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna har en negativ tillväxt.

- Konjunkturen går upp och ner. Vi tar ställning på långsiktig grund. Naturligtvis kommer fördelarna med euron att leda till en ökad tillväxt i Europa, svarade Fremling.

- Nej, bakom de här ländernas kris finns det faktum att euroländerna gjort sig av med viktiga verktyg, nämligen inflytande över en egen ränta och växelkurs. I stället måste man använda sig av dramatiska ingrepp i välfärdssystemen, kontrar Sjöstedt.

- Erfarenheten visar att den svenska centralbanken följt den europeiska centralbanken väldigt väl med räntan, vilket visar att det inte är så stora skillnader. Visst kan det finnas en nackdel att vi avhänder oss räntevapnet, men alla andra fördelar överväger, anser Fremling.

Lennart Fremlings främsta argument för att rösta ja är:

- Freden. Ser vi till den första halvan av 1900-talet hade Europa två förfärliga världskrig. För att detta inte ska upprepas måste vi skapa samarbete. En gemensam valuta är ett naturligt steg på vägen för att öka handel och ge företag samma konkurrensmöjligheter.

- Krigsrisken ökar inte i Europa för att vi har en egen valuta. Det här handlar inte om krig och fred. Det handlar om att centralisera makt, säger Sjöstedt.

- Om vi ställer oss utanför EMU-samarbetet kommer det på sikt att leda till att vi tappar inflytande över utvecklingen, hävdar Fremling.

- Det är en av EMU-debattens stora myter. Den europeiska centralbanken är nämligen förbjuden att lyssna till de folkvalda. Det enda området som vi inte får vara med i är den informella eurogruppen, som visat handlingsförlamning, anser Sjöstedt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons