Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två ton öring till sjön Väsman

Annons

u Omfattande utsättning av så kallad konnivesiöring, en från början finsk art av ädelfisk, planeras i sjön Väsman. Det handlar om cirka två ton i flera omgångar under sensommaren och hösten. Utsättning av samma typ av öring men i mindre mängder planeras även i Olsjön och Hamptjärn.

Två fiskevårdsområdesföreningar, Väsman respektive Sunnansjö dito har nyligen ansökt om de aktuella tillskotten hos länsstyrelsen Dalarna och länsfiskechefen Ulf Pierrou.

- Konnivesiöringen är Finlands mest storvuxna insjööring, berättar Leif Olsson, ledamot i styrelsen för Väsmans fiskevårdsområdesförening tillika fiskodlare med tre anläggningar.

- Merparten av de två tonnen som vi vill sätta ut i Väsman kommer att levereras med början under sensommaren, berättar han vidare.

I de båda vattnen som sorterar under Sunnansjö fiskevårdsområdesförening kommer det, enligt Olsson, att handla om ett antal l00 kilo i nytillskott.

- Den första utsättningen sker i Hamptjärn redan i början av nästa månad. Detta för att de ska hinna med att vinterfiska en del av dem, klargör Olsson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons