Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två stockholmare får fängelse för planerat rån

Annons

En polispatrull upptäckte de tre stockholmarna vid sjön Lamborn, norr om Enviken. I deras bil fann man bland annat vapen, rånarluvor och handfängsel.

I dag dömdes de två 25-åringarna för förberedelse till grovt rån, till ett och ett halvt års fängelse vardera. 31-åringen friades helt.

Det var tidigt på morgonen den 24 juli som de tre männen hade stannat vid sjön Lamborn för att ta lite luft. När polisen åkte förbi var de på väg till ett helt annat ärende, men passade på att göra en rutinkontroll av fordonet.

I bilen fanns bland annat sex rånarluvor, ett hölster, en pistol, diverse askar med patroner, en yxa, tre par handfängsel, ett par rullar med bred silvertejp och en machete.

De tre har berättat att de var på väg till Kramfors för att hälsa på en av 31-åringens vänner. Och just 31-åringens berättelse anses så trovärdig att han frias helt av Falu tingsrätt.

Tingsrätten vill "försiktigtvis konstatera" att 31-åringens sätt att vara inte påminner om en rånare. "Till exempel skriver erfarenhetsmässigt få förbrytare sina namn i gästböcker under förberedelsestadiet av ett grovt brott". Vilket 31-åringen har gjort, i ett hus efter vägen.

31-åringen anses därmed ha varit ovetande om bakluckans innehåll och 25-åringarnas planer. Enligt 31-åringen tycks de andra två leva i en filmvärld - de pratar om rån och tyckte att Arlandakuppen var häftig. Men några konkreta planer hade han aldrig hört.

De båda 25-åringarna förnekar att de förberedde ett rån. Rånarluvorna har förklarats med att en av dem skulle använda dem när han skulle provköra motorcykel.

Att deras fingeravtryck finns på bland annat ammunition och den 59 centimeter långa machetekniven, har de ingen förklaring till. Pistolen som fanns i bilen var ett fungerande plagiat av Baretta, kaliber 9 millimeter. Den innehöll sju skarpa skott och fungerade vid provskjutning.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons