Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två Rödakorsare mördade i Sri Lanka

Annons

Män som presenterade sig som poliser beordrade Rödakorsarbetarna att följa med. Några timmar senare hittades de döda.

Bortrövandet skedde en vecka efter det att Sri Lanka utlovat garantier för hjälparbetares säkerhet, rapporterade Röda Korset på söndagen.

De två, S|Shanmungaligam och K|Chandramohan, hittades ihjälskjutna sent i lördags i staden Ratnapura mitt i Sri Lanka. Båda var tamiler.

De hade förts bort från centralstationen i huvudstaden Colombo. Dit hade de kommit från kusten för att delta i en kurs.

Det var den värsta attacken mot hjälparbetare i Sri Lanka sedan massakern på 17 lankeser som arbetade för den franska organisationen Action Contre La Faim (ACF) i augusti förra året.

En tv-kanal rapporterade senare att två personer hittats döda. Röda Korset larmades och fann att det var de två försvunna.

Nanayakkara sade att han meddelat försvarsministern och polischefen att de båda saknades men inte fått någon reaktion.

Samma dag som dödsfallen rapporterades mötte president Mahinda Rajapakse släktingar till över 100 personer som har försvunnit de senaste månaderna. Rajapakse "förklarade att varken regeringen eller säkerhetsstyrkorna har något behov av att föra bort folk olagligt och att regeringen alltid handlar lagligt", meddelade hans kansli.

Hjälporganisationer tillkännagav i tisdags att regeringen garanterat säkerhet för deras medarbetare, som förut har anklagats av både ministrar och statliga nyhetsmedier för att jobba åt den tamilska gerillan.

Efter det gick hjälpgrupperna från bland andra USA, FN och EU med på att återgå till arbetet i norra och östra Sri Lanka, där de flesta striderna står.

TT

Mer läsning

Annons