Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två prinskorvar är inte nog mätta på

Annons

Rutinen vid skolluncherna är att eleverna kan välja mellan två rätter men på Lorensbergaskolan återstår ibland bara en rätt när eleverna i nionde klass som sista grupp ska inta lunchen.

- De beställer för lite mat helt enkelt och det är inte första gången. Vi har klagat hos rektorn och hos matrådet men inget händer.

- I dag när det var jultallrik skulle vi ha fått Janssons frestelse men det fanns inget kvar när vi kom, säger Mats Backström.

Elever i nian berättar om stränga bestämmelser i samband med luncherna. Portionerna är exakt uträknade och nåde den elev som försöker ta något extra.

-Jag tog tre prinskorvar men då var de framme direkt och plockade bort en av korvarna, säger Tobias Persson.

"De" är personalen i matsalen och köksföreståndaren Irene Green bekräftar att det vid torsdagens lunch var två anställda som övervakade kärlen med mat och såg till att ingen slevade på någon extra korv eller köttbulle.

-Det är två prinskorvar och fyra köttbullar som gäller. I dagens lunch ingick också Janssons, två skivor skinka, sill, sallad, potatis och bröd och det tycker jag är en rejäl måltid, framhåller Green och visar den information som matleverantören Dal Måltidsservice skickat ut till skolan.

-I dag ingår i en portion bland annat 30 gram skinka, 50 gram köttbullar och 42 gram prins-korv. Detta gäller för alla skolor.

En möjlighet skulle vara att beställa fler portioner så att de cirka 600 eleverna fick någon extra köttbulle. Lorensberga har dock inte råd med extra beställningar.

-Vi har i år haft en mindre matbudget än 2003 trots att vi har ungefär lika många elever. Vi har en politiskt styrd organisation och det beslutades att mer matpengar skulle gå till förskolorna. Vi på skolan kan inte påverka detta utan kan bara hoppas att vi tilldelas mer pengar nästa år, säger rektorn Ingmarie Thyr.

Både rektorn och köksföreståndaren vill i sammanhanget betona att ingen elev behöver gå hungrig från matsalen.

-Vi har ju nästan alltid två rätter och tar en rätt slut kan eleverna ta av den andra. Det retar oss när eleverna säger att det inte finns mat, understryker Irene Green.

Ingmarie Thyr betonar att det är sällan som det gäller så strikta regler för portionerna som var fallet i går. När särskilt populära rätter står på menyn, exempelvis hamburgare eller köttbullar, serveras bara den rätten och då är det ofta möjligt att få mer än en portion.

Har du förståelse för att elever är missnöjda med att bara få två prinskorvar och fyra köttbullar?

- Ja, svarar rektorn efter ett par sekunders betänketid. Men själv åt jag tre köttbullar, en prinskorv, en skinkbit, potatis och en smörgås och blev proppmätt.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons