Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya projekt ska få turister att stanna vid Siljan - för gott

Annons

Många turister lockas till Siljansområdet. Två nya projekt vill få folk att flytta hit för gott. Under parollerna "Leva vid Siljan" och "Regionförstoring" ska det bli lätt att hitta till Siljan. Föräldrar kan finna lämpliga jobb och tillsammans med övriga familjemedlemmar ska trivsel uppnås i bostad, skola och fritidsaktiviteter. Målsättningen är att öka befolkningen i Siljansområdet för att utveckla näringsliv och ekonomi.

Samarbetet mellan de fem Siljanskommunerna Mora, Orsa, Älvdalen, Rättvik och Leksand tog form i Region Siljan med start den 1 januari 2003. I slutet av förra året, den 3 november, påbörjades det tvååriga projektet "Leva vid Siljan".

Enligt projektansvarige, Urban Bergfeldt, är bakgrunden till projektet bland annat näringslivets behov av nyrekryteringar inför förväntade pensionsavgångar.

- För att klara den ekvationen behöver flera människor upptäcka att turistmålet Siljan även är attraktivt att både bo och arbeta i, säger Urban Bergfeldt.

I det andra projektet, finansierat av Nutek, med namnet "Regionförstoring Siljan", är Peter Isaksson projektledare och bedriver ett samarbete med näringslivskontoren i de fem berörda kommunerna.

- Tanken är att bland annat kartlägga näringsliv och samtliga företag i regionen till en enhetlig profil för Ovan- och Nedan-siljan, berättar Peter Isaksson.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons