Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya industrier till Lyviksberget

Annons

- Det är trevligt att vi nu har två intressenter, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Maria Pettersson, s, som berättar att stadsarkitekten Göran Sundell nu fått uppdraget att förbereda beslut.

Väsman Invest ligger bakom den kända etableringen av CEPA Laserteknik:

- Vi har hoppats att kunna komma i gång med Cepa Laserteknik till sommaren och fortfarande finns chansen. Om det blir aktuellt så vill vi hyra lokaler på ungefär 1 500 kvadratmeter.

- Vi är inte intresserade av att bygga och äga lokaler då vi behöver pengarna för investeringar i maskiner och annat.

- Vi räknar med att behöva investera i storleksordningen fem miljoner kronor. Företaget kommer på sikt att ha tio anställda, säger vd:n Kjell Nyquist vid Väsman Invest.

Förtegenheten är stor bland politikerna i kommunledningen men Maria Pettersson bedömer att även den andra etableringen är av samma storleksordning.

- Inte ens vi i näringslivsutskottet vet vilken den andra intressenten är men de ska ha en relativt stor yta, säger Bengt Andersson, m.

Kommunen säker nu medel till byggena via EU:s fonder.

Stadsarkitekt Göran Sundell som nu ska se till att få plats med två nya byggnader på Lyviksberget konstaterar att den gamla detaljplanen från tiden då ett "high tech"centrumet Lyvikom planlades delvis sätter hinder i vägen då den ger pekfingerhänvisningar om verksamheten men ger bra beskrivning av tomter och vägar.

Men Sundell hyser goda förhoppningar om att man kan kringgå detta problem så att ändringarna mot planen kan klaras av i bygglovet så att man slipper att anta en ny detaljplan.

- Så i princip skulle jag i dag kunna bevilja bygglov för Cepahuset. Cepa skulle kunna vara i gång så snart tjälen släpper. Det andra projektet tar nog lite längre tid, säger Sundell.

Om finansieringen blir löst så kommer Cepahuset att byggas direkt innanför rondellen som då får en ny avfart in mot berget sett från riksvägshållet. Sundell tror också att den andra etableringen går att rymma strax intill så att de båda husen kan komma i blickfånget från riksvägen.

- Men inte heller jag känner till den andra etableringen. Näringslivsenheten har bara gett oss en nummerbeteckning 02-någonting för att exploatören inte ska bli känd. Arkitektoniskt så kommer vi att ställa krav då byggnaderna kommer att bli väl synliga och då ska vara en inkörsport till fler etableringar, säger Sundell som tänker ta tillfället i akt och visa att byggnadsnämnden i Ludvika inte sätter käppar i hjulet som det i bland påstås i debatten.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons