Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två månaders väntetid för ett enkelt urinprov

Annons

Debatt

Jag fick nyligen ett urinprov gjort hos privatläkaren Ronny Borelius i Leksand. Provtagning och svar tog fem minuter. Jag har hört samma sak från andra vänner. Falu Kuriren har nyligen berättat hur det går till på en landstingsstyrd vårdcentral - den i Leksand. En kvinna som ville ha ett sådant enkelt urinprov taget i Leksand fick till svar att väntetiden var två månader.

På grund av sin oro fick hon remiss till akuten i först Falun och sedan vidare till Borlänge. Ingenstans togs det enkla femminutersprovet. Hon blev till sist tvungen att vända sig till en läkare i Stockholm! Provtagning och svar tog fem minuter. Hennes farhågor bekräftades. Så fungerar landstingsvården i Leksand och Dalarna. Hon har nu anmält den berörda läkaren.

Redan för en hel del år sedan var situationen outhärdlig på vårdcentralen i Leksand. Så jag gjorde på mångas uppmaning med hjälp av vänner en stor namninsamling. Detta för att Borelius och en annan läkare tillsammans skulle få driva en privat praktik i Leksand. De hade lämplig lokal ordnad. Det skulle i ett svep ha löst hela vårdkrisen. Bägge har många års erfarenhet som allmänläkare.

De var beredda att acceptera mycket längre arbetsdagar än läkarna på vårdcentralen. Landstinget blev tvingat att acceptera ett massmöte för leksingarna i den stora Sveasalen. Den blev fullspikad och många fick bara ståplats.

Från Falun tillresta landstingsrådet Christer Wahlbäck blev helt utbuad som det stod i en stor svart rubrik i Falu Kuriren dagen efter mötet. Sossestyrda landstinget ville få tid att göra en utredning (känns ordet igen?). Utredningen av det enkla ärendet tog fyra månader. Ingenting hände. Det hela rann ut i sanden.

Två och ett halvt år senare ordnade jag en ny namninsamling som på mycket kort tid gav 1 451 svar. Alla ville att privatläkaren Ronny Borelius skulle få arbeta hela året i stället för bara sex månader. Annars skulle han (hör och häpna) konkurrera med landstingsstyrda vårdcentralen.

Vid det stora mötet i bibliotekssalen vägrade nye landstingsrådet Alf Johansson (s) att komma till Leksand och stå till svars och ta emot protestlistorna. Efter några veckor kom det bara ett kort skriftligt svar. Ett nej.

ERIC AF WETTERSTEDT

Mer läsning

Annons