Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två månader av offensiv, utan lugn

Annons

Den amerikansk-irakiska offensiven för att få till lugn i Irak går in på sin tredje månad.

Men lugnet vill inte infinna sig. Självmordsbombare slog på lördagen till i både Karbala och Bagdad.

I Karbala anses den vördade imamen Husayn ligga begravd. Husayn var profeten Muhammeds barnbarn och shiamuslimer sörjer honom som martyr.

Bomben sprängdes bara ett par hundra meter från helgedomen, vid en utomhusmarknad och en busshållplats där mycket folk är i rörelse.

Uppgifterna om hur många liv som krävdes var motstridiga, men antalet angavs efter några timmar av guvernören till 34. Tolv personer är allvarligt skadade, sade guvernören till den statliga televisionen.

Bilförbud har införts i Karbala efter attentatet.

I Bagdad var det enligt polis också en självmordsbombare som sprängde sitt fordon inför en kontroll på al-Jadriyya-bron. Åtta människor dödades. Flera bilar började brinna efter smällen.

Det var det andra attentatet på en bro inom några dagar. I torsdags exploderade en lastbil full med sprängmedel på al-Sarafiyya-bron. Flera bilar störtade ner i vattnet. Antalet döda angavs till tio.

Attentaten fortsätter trots den offensiv som ska göra huvudstaden säkrare. 80|000 amerikanska och irakiska soldater patrullerar staden, och insatsen har utvidgats till andra städer sedan offensiven inleddes den 14 februari, på alla hjärtans dag.

På lördagen utfördes också ett attentat mot Adnan al-Dulaimi, ledande sunnipolitiker. Enligt ett uttalande från hans parti blev sex säkerhetsvakter skadade i den skottväxling som utbröt vid hans hem. Själv befann han sig i Jordanien. al-Dulaimis parti är en av de sunnigrupper som deltar i det politiska arbetet; partiet har 44 mandat i parlamentet.

I fredags vädjade ledare för olika politiska fraktioner om enighet vid en extrasession i parlamentet. Sessionen omgavs av strikt kontroll _ i torsdags lyckades en självmordsbombare spränga sig i parlamentets matsal, trots extrem vakthållning i Gröna zonen, där regeringslokaler, parlamentet och många ambassader ligger.

I södra Irak sköt brittiska soldater sent i fredags ihjäl åtta rebeller som uppges ha varit i färd med att minera en väg i stadens Basras utkanter.

TT

Mer läsning

Annons