Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två män står åtalade för klädstölderna

Annons

Den 31 januari i år stals bland annat kläder till ett sammanlagt värde av 61 656 kronor vid Intersport i Mora, JC i Mora, Audio Video & TV Shopen i Mora (DVD-spelare), Kapp-Ahl i Mora, Dressman i Mora, Team Sportia i Rättvik samt Next Company i Rättvik.

Ingenstans upptäcktes dock stölderna, eftersom tjuvarna använt preparerade kassar, som gjorde att larmen inte löst ut.

Först när de försökte sig på att stjäla kläder på Intersport i Falun kunde stöldhärvan nystas upp. Ingen polis fanns i tjänst i Falun, men butiksägaren och en Securitasvakt, plus en ledig polis som råkade vara inne i butiken, följde efter de misstänkta tjuvarna. Spåren ledde till en bil, där en av de två åtalade satt.

Bilen var fylld med stulna kläder från de aktuella butikerna. Ytterligare tre personer misstänks vara inblandade.

En 29-åring med tillfällig adress i södra Dalarna stod åtalad dels för försök till grov stöld, dels för grov stöld. Han misstänks ha försökt stjäla varor på Intersport i Falun, men brottet har inte fullbordats, eftersom de blivit upptäckta.

Han misstänks också, tillsammans med andra, för grov stöld i butiker i Mora och Rättvik.

Under huvudförhandlingen på måndagen uppgav han att han skjutsat en person (ännu på fri fot) från Horndal till Falun för att hjälpa denne flytta. Att han var delaktig i stöldturnén förnekade han.

30-åringen stod åtalad för förberedelse till grov stöld och häleri. Enligt åtalet har han någon gång i januari i år delat ut aluminiumfolie och presentpapper som använts vid tillverkningen av de specialväskor som använts vid stölderna.

Han har dessutom, enligt åtalet för häleri, köpt eller tagit emot bland annat de stulna märkeskläderna som gåva, trots att han insett eller borde ha insett att det var stöldgods.

När han greps i Märsta fann polisen stöldgods från turnén i Dalarna, även om han uppger att han köpt eller fått kläderna.

Rättegången, där cirka 15 vittnen och målsägare ska höras, fortsätter i morgon.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons