Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två mån inför rätta misstänkta för smuggling av ett halvt kilo heroin

Annons

En 35-årig man från Borlänge och en 38-årig man från Uppsala stod i går inför Falu tingsrätt åtalade för att ha smugglat ett halvkilo heroin till Norge.

Under gårdagens förhandling hävdade åklagaren att Borlängebon har organiserat och styrt den planerade överlåtelsen. Uppsalabon fungerade i sin tur som kurir och körde heroinet i bil till staden Mysen i Norge. Borlängebon ska ha skött kontakten med köparna.

Narkotikan skulle den 8 november förra året tas emot i Mysen från Uppsalabon bil av en person som skulle ta den till en annan bil. Sedan skulle den kastas ut ur den och hämtas av köparen.

Affären misslyckades dock. När Uppsalabon kom till Mysen, som ligger utanför Oslo, fattade de inblandade misstankar om att polisen var dem på spåren. Något riktigt överlämnande blev det därför aldrig. Ingen ville helt enkelt ta emot narkotikan.

Polisen var dem också mycket riktigt i hälarna. Ett stort antal telefonsamtal har avlyssnats och de inblandade har bevakats.

De personer i Norge som varit inblandade i affären kommer att vittna mot de två svenskarna. Under rättegången kommer åklagare och försvarare därför att tvingas åka till Norge för dessa förhör.

Rättegången pågår under tio dagar. Både åtalade nekar till anklagelserna.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons