Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två män fick fängelse för grovt ocker

Annons

På torsdagen dömdes en 29-årig Falubo och en 34-åring från Sandviken till fängelse i ett år och fyra månader för grovt ocker.

Falu tingsrätt dömde också männen att solidariskt betala ett skadestånd på 192 000 kronor till den förståndshandikappade man som utsatts för männens brott.

Enligt tingsrätten står det klart att männen kände till att mannen var förståndshandikappad, och att det var deras jakt på snabba pengar till sin egen trassliga ekonomi som gjorde att de lurade mannen på pengar.

Det fanns heller inget i männens agerande som tyder på att de tänkt betala tillbaka pengarna till mannen.

I tingsrätten har de båda förnekat att de hotat den förståndshandikappade, men samtidigt gjort vissa medgivanden om att de utnyttjat mannen för att få fram pengar.

Genom övertalning och tjat tvingade 29-åringen och 34-åringen mannen bland annat att teckna ett lån på 30 000 kronor och ett på 50 000 kronor, pengar som de två sedan delade mellan sig.

De har också tagit med mannen till olika affärer och fått honom att köpa dyrbar hemelektronik på avbetalning, för att senare själva sälja varorna vidare.

Det var under tiden från januari till oktober 2001 som de båda männen lurade till sig en sammanlagd summa på närmare 200 000 kronor.

Brottet avslöjades när ett kravbrev från ett bensinbolag dök upp hos den gode man som var satt att tillvarata den förståndshandikappade mannens intressen. Mannen har varken bil eller körkort vilket gjorde att gode mannen blev misstänksam.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons