Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två livstidsdömda nekas frigivning

Annons

Örebro tingsrätt sade på onsdagen nej till att tidsbestämma straffen för två livstidsdömda män.

Skälen till att neka männen straffomvandling är olika; misskötsamhet under fängelsetiden respektive brottets svårighetsgrad.

En 35-årig man deltog 1993 i ett knivmord på en restaurang i Fruängen. Motivet var rån och brottet beskrivs som en ren avrättning. Mannen har nu avtjänat mer än 14 år i fängelse. Han har deltagit i många kurser på fängelset och varit mycket framgångsrik i sina studier.

När det gäller risken för återfall i brott bedömer tingsrätten den som högre än vad Rättsmedicinalverket gjort. Skälet är att 35-åringen misskött sig grovt under tiden i fängelse. Han har haft knivar, slagits med andra intagna och missbrukat narkotika och mäsk. Misskötsamheten i kombination med brottets straffvärde gör att mannen inte får straffet tidsbestämt.

Den andre livstidsdömde är 68 år. Han knivmördade sin hustru för drygt 13 år sedan.

Han har skött sig bra, främjat sin anpassning till samhället genom kurser och psykologsamtal och bedöms ha en låg återfallsrisk. Men själva brottet, som föregicks av planering och utfördes på ett sätt som vittnade om fullständig hänsynslöshet och stort hat mot offret, gör att han nekas ett tidsbestämt straff.

TT

Mer läsning

Annons