Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två läkare prickas

Annons

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd klandrar nu de båda läkarna och fastslår att de "av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter".

Vid ett flertal tillfällen sökte mannen, som bodde i Gagnefs kommun, läkare för torrhosta och värk och svullnader i lederna. Två läkare behandlade honom och medicineringen ledde till att ledbesvären minskade.

Men torrhostan fortsatte att besvära mannen, som gick ned i vikt och som redan från sitt första läkarbesök hade en förhöjd sänka.

I anmälan till ansvarsnämnden skriver en anhörig, att under den tid som mannen gick hos läkarna försämrades hans allmäntillstånd snabbt med trötthet, orkeslöshet, darrhänthet, frusenhet, dålig matlust och kraftig viktminskning.

När han drygt tre månader efter sitt första läkarbesök röntgenundersöktes konstaterades en misstänkt tumörförändring i en lunga. När han fick kallelse till datortomografiröntgen hade han redan, på familjens initiativ, åkt akut till sjukhus, där det konstaterades att han hade långt framskriden lungcancer.

Han avled en dryg månad senare.

Den anhörige hävdar i anmälan att en tidig lungröntgen och lungcancerdiagnos skulle ha gett mannen en reell chans till operation och annan adekvat cancerbehandling.

Båda läkarna har i yttranden till nämnden redogjort för sina bedömningar och bestritt att de handlat felaktigt. Nämnden har dock beslutat att ge dem var sin erinran.

- I stället för att utreda de symtom patienten hade började läkarna behandla de ledbesvär han uppvisade. Diagnosen och behandlingen av ledbesvären kom därför att ske på måfå, utan säkerställda och väl underbyggda ställningstaganden. Hostan och den konstant höga sänkan kom på så sätt att hamna i bakgrunden, i stället för att dessa symtom utreddes, och andra möjliga diagnoser uteslöts, heter det i ansvarsnämndens bedömning.

Mer läsning

Annons