Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två filmkändisar skapade vasaloppsstämning

Annons

-Heja Mora, ropade Jaws med kraftig stämma när han och Mini-me rullade in med sina permobiler på Vasaloppets upplopsraka.

Han ville elda upp publiken till att heja på honom i matchen mot Mini-Me.

Deras lilla inbördes kamp, om vem som först nådde målet, filmades av ett tv-team från Kanal 5. Resultatet ingår i ett humorprogram om Sverige, där Jaws tillsammans med Mini-Me besöker kända svenska egenheter och duon försöker tillsammans att finna den svenska själen.

Idén har skapats av ett produktionsbolag i Stockholm och det är Kanal 5 som nappat på att sända programmet, med start i mars.

Mötet vid vasaloppsmålet på söndagen innehöll givetvis ingredienser som kontroll med blåbärssoppa, en kranskulla, Isabelle Tomth från Nusnäs, kulningskulla var Liselotte Länsmans och Gustav Vasa gestaltades av Nisse Nyström.

Jaws var snabbast till kransen och även tvåan Mini-Me fick tröstkrans. Efter målgång körde de båda sin skrytsamma muntliga jargong från filmerna och den magiska agentstämningen drog för en sekund genom Vasaloppsmålet.

Richard Kiel, som hunnit bli 67 år, deltog i Bondfilmerna Älskade spion och Moonraker.

Hans filmkarriär i övrigt rymdes i en nisch, att vara monster eller jätte. Herr Kiel har de naturliga förutsättningarna med sin längd på 218 centimeter.

För några år sedan råkade han ut för en bilolycka och är därefter beroende av käpp eller rullstol.

Verne Troyer är hans motpol på filmduken, 81 centimeter i längd. Han är känd som Mini-Me, en kloning av Dr Evil i miniformat, i Auston Powers film The spy who shagged me.

Under helgen i Mora åt de gröt med tomten på Tomteland och hade djupt samtal med tomtefar om andliga väsen. De bakade även pepparkakor och Tomtelands häxa, försedd med rullskridskor, for runt med filmhjältarna i deras permobiler.

I Mora stannade de till på Kaffestugan och smakade på semlor, innan äventyret fortsatte vid vasaloppsmålet.

Innan besöket i Mora har de rest med Finlandsfärjan, träffat talmannen i Sveriges riksdag samt gjort nedslag i Trollhättan och Sälen. Efter Mora väntar möte med raggare i Västerås och, bland annat, riddare i Visby.

Rolf Hammar, Vasaloppets generalsekreterare var imponerad över den stora publikuppslutningen vid må-let, trots att det inte förekommit något upprop inför arrangemanget.

- Besöket är också ytterligare ett exempel på hur starkt varumärke Vasaloppet är, när det drar till sig en inspelning som den här, säger Rolf Hammar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons