Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två får Martinpeltos stipendium

Annons

Stina Thörnqvist har spelat cello sedan hon var nio år gammal och Natalie Carranza är en skönsjungande alt med brett register. På nationaldagen tar de emot Hillevi Martinpelto-stipendiet direkt ur operasångerskans egen hand.

- Det här blir en push framåt att fortsätta med sången. Jag tror jag kommer att söka någon typ av sångutbildning efter gymnasiet, säger 20-åriga Natalie Carranza.

Tillsammans med den 18-åriga cellisten Stina Thörnqvist mottar hon på måndag operasångerskan Hillevi Martinpeltos årliga stipendium vid nationaldagsfirandet på gammelgården. För ovanlighetens skull kommer dessutom operasångerskan själv hem för att dela ut stipendiet.

Natalie har sjungit på musikskolan i tio år. Hon är egentligen alt men får ofta sjunga sopranstämma eftersom hon har ett brett tonregister.

Dessutom är dans ett av hennes stora intressen. I musikskolans motivering till nomineringen av stipendiaterna står det "Natalie har en vacker mezzosopranröst och en naturlig fallenhet för kulturellt utövande - i hennes fall sång och dans."

Stina Thörnqvist är med i folkmusikbandet Thumping artery där hon spelar cello, fiol och tin whistle. Hennes musik har även kunnat avnjutas i soloframförande vid konserter i kyrkan och vid musikskolans arrangemang.

Musikskolan motiverar nomineringen av Stina på följande sätt: "Stina är mycket musikalisk, och det har varit mycket stimulerande att följa en elev ända från nybörjarstadiet upp till den nivå där hon nu har stora förutsättningar att gå vidare genom att söka till högre musikstudier."

Stipendiet som i år delas på två för första gången är på 5 000 kronor var till Natalie och Stina och de vet redan vad de ska göra med pengarna.

- Jag ska spara dem för framtida musikstudier, säger Natalie.

- Jag köpte nyss en stråke för 3 000 kronor så det finns hål att stoppa i, konstaterar Stina.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons