Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två dygn vid dator och kylskåp

Annons

I hallen innanför yterdörren gör sig en mamma beredd att lämna lokalen, Hon forcerar samlingen av urtrampade skateskor, blinkar lite mot ljuset utanför.

- Jag förstår mig inte på det här, säger hon, på mammors vis oförstående tolerant.

För den som inte upplevt fenomenet, inte känt sugen från datorskärmen, nattvaksspänningen och den blåskiftande sömnigheten runt vargtimmen ter det sig onekligen förvirrande. LAN verkar vara gemenskap alldeles solo, ensamhet tillsammans och självständighet i ett sammanhang-nattvak kombinerad med vila i flera dygn, strapatser på ett inre plan i ombonad miljö.

Lördagsförmiddagens skarpa sol når inte in i dunklet bakom gardinerna i Folkets hus. Det lite blåaktiga skimret från datorskärmarna lyser på engagerat koncentrerade unga ansikten. CS eller Counterstrike ("ett skjutspel" enligt fackkunnig deltagare) är fortfarande populäraste sysselsättningen i sammanhanget.

De startade vid 18-tiden på fredagskvällen. Runt 11.00 på lördagförmiddag är de förvånansvärt fräscha och pigga.

- Vi har väl sovit en del, förklarar Emil Löw.

-Det är olika, men de flesta tar paus någon gång under natten.

En solsäng, ett antal kuddar och flera hopställda stolar med filtar på vittnar om nattvila.

- De sov här nyss, men nu har nog de flesta gått upp.

Men mat och dryck då, det är trots allt två dygn det handlar om?

- Det finns micro och kylskåp här visar Emil med en gest mot köket.

Några deltagare har gått steget längre och tagit med sig eget kylskåp, ända fram till datorn. Rött och femtiotalsdesignat i knubbig minimodell förgyller det bordet, inkopplat intill skärmen.

Per Löv och Fredrik Hurtig behöver inte ens lämna sin plats för att äta. De går i femte och sjätte klass och är yngst på helgens LAN, där ungdomar från Grängesberg och Nyhammar slagit sina datorer ihop i Folkets hus i byn utanför berget.

- Runt trettio personer är vi nog, funderar Emil Löv.

Lördagen är fortfarande tidig och ännu återstår mer än ett dygn innan det är dags att vända ut i verkligheten igen, till sömn, vardag och skola...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons