Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två dömdes för rån

Annons

Rätten fastställde att 17-åringen var den som utdelat knytnävsslaget mot kassörskan, när rånet genomfördes på kvällen den 1 april förra året. 17-åringen hävdar att det var 19-åringen som slog till kassörskan. 19-åringen säger att han inte vet vem som slog.

Samtidigt hävdar de båda unisont att det var 20-åringen som tog initiativ till rånet mot den ensamma butikskassörskan.

- Han tvingade oss att vara med på rånet. Jag var rädd för honom, han sa att han hade kontakter med maffian, sa 17-åringen inför rätten i går.

De tre åtalade bodde vid tidpunkten för rånet i Gävle, och säger att det var en slump att de hamnade i Falun den där söndagen. De hade åkt till Falun i en hyrbil och enligt 17-åringen och 19-åringen hade 20-åringen spelat bort så mycket pengar på en automat under dagen att de inte hade råd med bensin till hemresan.

20-åringen ska då ha ringt till sin mor och bror för att be dem om pengar, och blivit ursinnig när han inte fick några.

Men 20-åringen har ingen bror, framkom i går. När han själv fick berätta sin version stämde den bra överens med kassörskans uppgifter, och tingsrätten väljer att tro honom fullt ut.

Enligt 20-åringen fanns det gott om pengar till bensin, och han har inte ringt något samtal. Han hade ingen telefon, och han har definitivt ingen bror säger han. Att han skulle ha kontakt med maffian skrattar han åt, och han hävdar att han inte anade att något brottsligt var på gång förrän i affären, då 17-åringen ska ha viskat till honom: "det är folktomt, vi rånar affären".

Därefter gick 19-åringen fram och köpte tuggummi. Och vad som hände sedan har kassörskan berättat:

- De andra två slängde sig fram och sedan började de ta pengar. Jag skrek "nej!" och försökte få igen luckan.

Hon fick igen luckan, och som svar kom ett hårt knytnävsslag rakt i ansiktet, så att hon flög bakåt. Kassörskan sa i går att det var 17-åringen som slagit henne och 19-åringen som köpt tuggummi. Han hade även varit inne och köpt läsk en liten stund tidigare.

20-åringen benämner hon som den tredje gärningsmannen, men hon kan inte svära på att han var med och tog pengar.

- Det var en massa händer i kassan. Och efter att jag fått slaget var jag så rädd att jag inte vågade titta på dem.

Efter rånet blev hon sjukskriven i fem månader. Hon har dragits med panikattacker och har fått ångestdämpande medicin och vill aldrig mer jobba som kassörska.

Hon tilldömdes i går skadestånd på sammanlagt 45 000 kronor för inkomstbortfall, kränkning och sveda och värk.

17-åringen döms till åtta månaders sluten ungdomsvård samt utvisning. Hans familj finns redan i hans ursprungsland och han har redan ett utvisningsbeslut på sig. I och med att tingsrätten utvisar honom får han inte återvända till Sverige på fem år.

19-åringen döms till tre månaders fängelse och fortsatt skyddstillsyn för tidigare stöldbrott.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons