Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två dödade i båtolyckor

Annons

Den förolyckade mannen arbetade som provfiskare åt fiskeristyrelsen och var van vid sjön.

Med all säkerhet var han ensam i båten på Siljan utanför Nusnäs, när han blev överkörd av en annan, större fritidsbåt.

Båten klövs på mitten och polisen tror att mannen dog ögonblickligen.

Obduktionen kommer att utvisa om orsaken var drunkning eller själva kollisionen.

De tre personer från en av Moras grannkommuner som färdades i den andra båten uppger att de tittade på sjökortet och att det måste ha blivit en felnavigering.

Nils Björklund vid Morapolisen tror att förarna av båtarna upptäckt varandra alldeles för sent och dessutom ha väjt åt samma håll båda två.

Men det finns misstankar om brott mot sjölagen. Blodprov har tagits och ska visa om de tre i den större båten var nyktra eller inte.

Svårt chockade var de i alla fall.

- Det är mycket berusade förare på Siljan, visar övervakningen. Men vi har inte tid med något förebyggande arbete, säger Nils Björklund och hänvisar till bristen på poliser.

Samma dag, i Bonäs vid Orsasjön, dog en kvinna från byn när hon från bryggan skulle kliva i en båt. Av okänd anledning föll hon i vattnet och flöt medvetslös på en halv meters djup.

Anhöriga i båten reagerade omedelbart och fick strax upp kvinnan, som under den halva minut hon legat i vattnet ändå hunnit få i sig en hel del vatten. När ambulansen kom hade pulsen återgått till det normala men hon var fortfarande medvetslös.

Kvinnan avled på lasarettet.

Polisen är skeptisk till att det var en drunkningsolycka, eftersom tiden i vattnet var såpass kort. Kvinnan kan ha slagit i huvudet, eller så förvärrade hennes astma situationen drastiskt. Polisen utesluter heller inte att döden kan haft med hjärtat att göra.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons