Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två döda vid explosion i militärt bensinlager

Annons

Det var strax efter lunchtid på onsdagen som ett militärt bensinlager strax norr om Broddbo mellan Avesta och Sala skakades av en kraftig explosion.

Bensinlagret ligger i flera stora bergrum nära järnvägen mellan Stockholm och Dalarna, och all tågtrafik stängdes av efter olyckan. Trafiken dirigeras tills vidare om och går via Gävle och Fagersta.

De fem personer som arbetade vid den militära anläggningen var sysselsatta med rensning av de bergrum där bensin lagras, eftersom anläggningen var på väg att avvecklas.

Två personer dödades direkt vid explosionen, ytterligare tre personer fick lindrigare fysiska skador men chockades svårt av händelserna. Fyra av arbetarna på platsen var anställda av Skanska som fått i uppdrag att sanera bensinlagret, en av de drabbade var verksam vid Sveriges geologiska undersökningar (SGU).

Experter från SGU kom på eftermiddagen till olycksplatsen för att bedömma risken för ytterligare explosioner och undersöka de materiella skadorna på platsen.

Personal från Banverket kom också till platsen för att undersöka hur stora skador på kontaktledningar och räls explosionen orsakat.

Det bergrum som exploderade var helt tömt på bensin, men det fanns gas kvar i rummet och insatsstyrkan befarade att det kunde finnas mer gas kvar inne i berget. Storleken på bergrummet kan enligt experterna på platsen jämföras med en stor oljetanker.

På eftermiddagen bedömdes risken för ytterligare explosioner som stor.

Det går en underjordisk ort från bergrummet ut mot den närliggande sjön Storljusen, och tryckvågen kan ha orsakat stora skador på järnvägen. Vilket i sin tur skulle kunna innebära ett långvarigt stopp i tågtrafiken på sträckan.

BÖRJE GUSTAFSON/
GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons